Hoppa till innehåll

Vad vinner psykopater på att bekräfta dig?

Vad vinner psykopater på att bekräfta dig?

Psykopater gör sällan något utan en baktanke. En vanlig missuppfattning är att de alltid är smarta vilket inte stämmer. De är inte mer smarta än andra människor men deras första och enda uimpuls till olika saker är att få någon nnytta själv. Deras hjärna reagerar alltså från en källa medan du som inte är psykopat kanske ofta också får använda den främre delen av hjärnan (den tänkande). Det innebär att din egen hjärnaktivitet kräver ansträngning och energi medan i psykopaters fall går samma process i land utan extra energi, tvärtom får psykopater kickar och i och med det energi av känslan att vinna, lura, bedra etc. Fighten blir med andra ord ojämn och därför bör du inte ge dig i kast och ”tävla” mot en psykopat.

Om psykopaten zoomar in dig som ett potenitiellt offer, tex. för att du ser bra ut, har en eftertraktad arbetsposition eller utbildning kommer han/hon att vara överdrivet bekräftande. Han/hon kommer få dig att känna dig viktig, utvald, duktig, vacker etc.

Alla människor mår bra av att bli bekräftade, därför finns det många poteniella offer för psykopater. Om du dessutom har problem med din självkänsla och inte kan bekräfta dig själv, kommer psykopatens ord känslomässigt att kännas som en oas i öknen.

Om du har att göra med en psykopat, örsök att ofta påminna dig själv att det är mänskligt att tycka om att bli bekräftad men att du kommer att välja att observera bekräftelsen men inte att agera på den därför att det inte är värt konsekvenserna.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.