Hoppa till innehåll

Varför är det så lätt att ramla i fällan att få empati för den självömkande narcissisten?

Varför är det så lätt att ramla i fällan och få empati för den självömkande narcissisten?

Om du har en narcissist i din närhet är det vanligt att du pendlar mellan ilska, ångest och förtvivlan. Det kan dessutom vara tvära kast mellan de olika känslotillstånden vilket kan få dig att känna dig känslomässigt utbränd.

Ett inte ovanligt scenario är att du befinner dig i en situation när du känner dig utnyttjad och sviken av narcissisten. Du bestämmer dig för att aldrig mer lita på honom/henne och du känner dig arg och ångestfylld. Sedan kan det gå en tid (mellan några timmar till några veckor) då du går runt i din vardag och kanskekänner dig uttråkad. I det läget blir du uppringd av narcissisten som vill bjuda dig på din älsklingsmat, hjälpa dig ekonomiskt med något eller köper något som du har velat ha länge (vilket du har berättat för narcissisten).

I  det här läget är det nära till hands att tänka att narcissisten ändå måste bry sig om dig eftersom han/hon kommer ihåg vad du tycker om eller behöver och gör uppoffringar för att hjälpa dig. Dessutom kanske narcissisten berättar hur överbelastad han/hon är med jobb, med att hjälpa någon annan, med sin kroppsliga krämpor etc. vilket ofta kan leda till att du får empati för narcissisten och blir arg på dig själv för att du var så oförstående. Du kan även få skuldkänslor över att du kunde tänka så elaka tankar mot någon som hjälper dig ekonomiskt, bjuder dig på din älsklingsmat eller lyssnar när du pratar om ditt jobb.

Var observant på mönstret att situationen lätt vänds till att du får skuldkänslor och blir arg på dig själv trots att det är du som har blivit överkörd.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.