Hoppa till innehåll

Varför är det så svårt att avsluta en relation med narcissisten? – Fall exempel

Varför är det svårt att avsluta en relation med narcissisten? – Fall exempel

Det är generellt svårt att avsluta en relation med en narcissist, du torktumlas mellan hopp och förtvivlan och blir till slut så omtöcknad att du till slut inte kan tänka klart. (läs mer i mina tidigare om den narcissistiska partnern).

Här följer ett fall exempel som kanske ger dig lite klarhet i varför det är så svårt att lämna narcissisten:

Anna träffar Tom på en fest och blir blixtförälskad. Deras möte inleddes med att han kom fram till henne och sade att hon var vacker. Tom var frikostig med komplimanger, han hade en intensiv säker blick och tog många initiativ vilket Anna tyckte var attraktivt. Han ville träffa henne ofta och han ringde flera gånger per dag – i början. Anna  tyckte att hon relationsmässigt hade fått en fullträff. Hon avbokade ibland träffar med vänner trots att hon någonstans visste att hon inte borde släppa sitt övriga liv, men hon kunde inte låta bli eftersom Tom fick henne att må så bra.

Under de närmaste månaderna glesas Toms samtal ut. Han ringer fortfarande ofta, men inte lika ofta, han bokar middagar med Anna som han avbokar i sista stund av olika skäl; ett skäl som ofta var aktuellt var att han det hade hänt något akut på jobbet och han behövde jobba över. Anna blev de avbokade kvällarna kvar hemma ibland uppklädd och besviken.(läs om narcissistens tendenser att ljuga) Anna har dessutom problem med övergivenhets ångest pga. sin bakgrund vilket kunde ge henne en förintande ångest. Ångesten och nedstämdheten påverkade efter ett tag hennes lust att hitta på saker med vänner och hon blev ofta sittande hemma, till en viss del för att ha en lucka ifall att Tom kunde träffas. Annas vänner försöker säga att Tom inte är bra för henne och ibland kan hon tänka att hon kanske borde lämna relationen. Men då hör Tom av sig, han uppvaktar henne med en present eller tar ut henne på middag, han ger henne full uppmärksamhet, han bekräftar henne och hon känner sig som den lyckligaste personen på jorden. Tom blir som en drog och han upptar en stor del av Annas tankar och energi. Hon funderar på när hon kommer att få träffa honom nästa gång och accepterar även korta träffar trots att de träffarna ofta lämnar henne med en känsla av tomhet och sorg. Men just när hon sjunker ner tillräckligt djupt att hon tänker att hon måste lämna Tom, dyker han upp igen och ger henne känslor av lycka igen.

Beskrivningen visar att narcissisten kan bli som en drog för dig. Han/hon kan få allt annat som finns i ditt liv att verka grådaskigt och oviktigt. Pendlingarna mellan hopp och förtvivlan gör att relationen med narcissisten blir som en drog för dig.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.