Hoppa till innehåll

Varför är det så svårt att ställa krav på narcissisten?

Varför är det så svårt att ställa krav på narcissisten?

När du dras till en narcissist inleds ”dansen” ofta med att du upplever att det blir en perfekt match, det kan kännas som två pusselbitar som passar perfekt. Och det gör nu också på det sätt att du ofta är en person som anpassar dig efter andra för att bli bekräftad medan narcissisten skiner som en sol när han/hon får prata om sig själv och ta för sig. Du känner att narcissisten är nöjd med att få prata om sig själv och därför bekräftar dig genom att säga att du är god lyssnare, att han/hon har lättare att prata om känslor (sina egna) tack vare dig, att du är en god människo kännare etc. Du blir därmed förstärkt i din lyssnar roll och lyssnar ännu mer på narcissisten och därmed har ni intagit era roller som sannolikt kommer att fortsätta på samma sätt.

Om du efter ett tag inser att du inte får någon plats i relationen och du börjar märka att narcissisten tar för sig för mycket kan du bli bemött med ilska när du försöker ta upp ämnet. Vissa narcissister tänder till så fort de får något krav som inte passar dem, andra försöker lirka med dig ett tag genom smicker, lögner och undvikande svar. Ilskan lurar dock alltid under ytan, det är bara olika hur mycket man behöver skrapa på den innan den aktiveras.

Ofta blir du avskräckt när du blir bemött med ilska varpå du kanske slutar ställa krav. Konsekvensen kanske blir att du blir ignorerad, straffad eller utskälld vilket gör att det är lättare att fortsätta anpassa sig.

En central regel med narcissister som du behöver komma ihåg är dock att det i princip är omöjligt att nå fram genom att försöka få narcissisten att känna empati för att du mår dåligt pga. hans/hennes beteende. Regeln är att du sätter gränser på ett balanserat sätt vilket kan fungera och om det inte fungerar är det viktigt att du tänker att det inte finns några andra alternativ. Du får tänka att du blir överkörd inte är ett alternativ, det finns inte på listan över alternativ.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.