(Svenska) Varför är det viktigt att du är medveten om vad du känner när du jobbar med att förbättra din självkänsla? (4)

(Svenska) Varför är det viktigt att du är medveten om vad du känner när du jobbar med att förbättra din självkänsla? (4)

Varför är det viktigt att du är medveten om vad du känner när du jobbar med att förbättra din självkänsla

Jag vill nu skriva lite om skillnaden mellan primära och sekundära känslor eftersom jag tycker att det är en viktigt faktor när du jobba med dina känslor och din självkänsla.
Vi säger att du ska träffa din partnern imorgon och att han/hon avbokar (vilket inte händer ofta), eftersom en han/hon ska träffa en vän som inte är i stan ofta. Du reagerar med ilska och din partner blir först förvånad och efter ett tag irriterad och vill avsluta samtalet. Ni lägger på och du har skuledkänslor över det du sagt pga. din ilska samtidigt som du känner dig avvisad och är rädd för att bli övergiven.
Det här är ett exempel på vad som kan hända när du inte uttrycker vad du verkligen känner antingen för att du inte vet själv eller för att du inte vill hänga ut dig känslomässigt och säga att du känner dig avvisad och rädd vilket är den primära känslan i exemplet ovan, dvs. den känslan som är under ilskan. Istället visar du ilska, vilket är den sekundra känslan i exemplet och det är den känslan som syns och som din partner regaerar på och avlutar samtalet vilket gör att din rädsla för att bli avvisad förstärks ännu mer.
Så när du befinner dig i ett känslomässigt jobbigt samtl, försök analysera vad du verkligen känner och fundera sedan hur du kan hantera och uttrycka den känslan.

Fortsättning följer…
Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psyoterapeut
www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.