(Svenska) Varför är narcissister mer populära på dejting marknaden?

(Svenska) Varför är narcissister mer populära på dejting marknaden?

Varför är narcissister mer populära på dejting marknaden?

Många har någon gång reagerat på att männsikor som är fenor på att ta för sig och göra det bra för sig själva på bekostand av andras behov (narcissister) lyckas bra på dejting marknaden.
Nicholas Holtzman och Michael Strube undersökte sin hypotes om narcissister genom att visa fotografier på personer som först fick klä upp sig som de ville varpå de blev fotograferade ”ofixade”.
När försökspersoner sedan fick betygsätta hur attraktiva de tyckte att de foograferade personerna var hamnade narcissisterna högt på skalan när de själva fick fixa til lsig men inte annars.
Det här visar att de vinner mark genom att de vet hur de med hjälp av att fixa håret, smink och kläder kan göra sig mer attraktiva för andra. När människor framstår som attraktiva tilldeklas de ofta även andra positiva egenskaper (det kallas halo effekten).

Jag är är övertygad om att det som uppfatas som mest attraktinsframkallande är god självkänsla och att det är på den fronten narcissisterna vinner flest poäng. Genom att uppvisa säkerhet, initiativförmåga och förmåga att ta för sig ger de et självsäkert intryck vilket får andra att falla för dem.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.