Hoppa till innehåll

Varför blir inte alla psykopater våldsamma?

Varför blir inte alla psykopater våldsamma?

Psykopater har lätt för att uppleva ilska. Det märks dock inte alltid då de som är mer kontrollerade döljer sina känslor bättre.

Alla psykopater är dock inte våldsamma. De kan ofta få hämndkänslor men alla agerar inte på dem genom att slåss. Vissa kan bli lika arga som de som blir våldsamma men lyckas trycka ner sin ilska och väntar tålmodigt på rätt tillfälle att ge igen. Psykopater kan arbeta upp en hämnd som inte behöver vara våldsam under lång tid varpå de ger igen. Ibland kanske du inte ens vet att det jobbiga som har hänt dig är en psykopats verk.

Man tror att en starkt vägande faktor till varför vissa inte blir våldsamma utan istället framgångsrika börsmäklare eller politiker beror på den uppväxt de har haft. Uppväxten hos de icke våldsamma personerna är i högre omfattning trygg och bekräftande.

De psykopater som växer upp i en trygg miljö kan  lotsas mot ”en bra riktning” och zooma in all sin energi till att studera och klättra karriärmässigt.  Då kan de tillgodose sina behov av kickar genom att tjäna mycket pengar samt klättra i karriären.

Det är sannolikt att psykopater har behov av kickar därför att deras känsloliv är så torftigt. De kan sällan eller aldrig uppleva någon form av samhörighet med andra.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.