Hoppa till innehåll

Varför blir jag opproportionerligt arg över småsaker?

Varför blir jag opproportionerligt arg över småsaker?

Ilska är en sund känsla som vi bl.a. har nytta av när vi ska sätta gränser mot andra och inte låta oss köras över. Ibland kan vi dock känna att vi är arga för ofta och framför ilskan mot fel personer.

Här är möjliga orsaker till att du känner dig arg ofta:

– Du kanske har en obalans mellan krav beteenden och beteenden som långsiktigt får dig att må bra. En alltför stor obalans under en längre tid kan ha konsekvensen att du är arg ofta.

– Om du har en obalans mellan kravbeteenden och beteenden som får dig att må bra, gör upp en plan för hur du ska unna dig själv tid och aktiviteter som du tycker om.

– Gå igenom om du känner dig överkörd av någon. Du kanske inte blir arg när du blir överkörd utan ett vanligt koncept är att du istället blir arg på din partner när du kommer hem på kvällen.

– Om du känner dig överkörd av en specifik person, lägg upp en plan inför hur du ska bryta överkörnings mönstret.

– Om du känner dig överkörd och det pga. olika omständigheter inte går att bryta just nu, sätt en tidsram inför hur länge du behöver stå ut med överkörningen.

-Om du känner dig konstant arg på din partner, fundera på om du i den relationen har känt dig överkörd tidigare under någon period (t.ex. pga. rädsla för att bli lämnad), det kan leda till ilska.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.