Hoppa till innehåll

Varför blir min narcissistiska mamma offer när jag frågar varför hon inte kan ge mig stöd?

Varför blir min narcissistiska mamma offer när jag frågar varför hon inte kan ge mig stöd?

(Läs en tidigare text om narcissism).

Du har kanske någon gång försökt förklara för din narcissistiska mamma hur hon kan ge dig stöd. Ibland kanske du bara skulle ha velat att hon kan lyssna.

Det är dock sannolikt att en mamma med narcissistiska drag kommer att känna sig trängd när hon känner dina krav. Ofta upplever hon själv att hon gör mer än nog och att du då har mage att ifrågasätta hur hon ställer upp kan lätt bli för mycket.

En del mammor med narcissistiska drag blir offer när de upplever krav. De kan svara något i stil med ”det spelar ingen roll hur mycket jag gör för dig, det duger ändå inte. Jag försöker hjälpa dig trots att jag har besvär med min hälsa och måste gå på läkarbesök och oroa mig för vad som är fel, tänk om det visar sig att jag har någon farlig sjukdom?”

Här är det lockande för dig som är barn till en narcissistisk mamma att känna oro för henne, få skuldkänslor och plötsligt har ni börjat prata om hennes känslor och problem. Risken är att ni pratar om din mamma och att du så småningom, när du lägger på luren känner dig ledsen och tom.

Testa följande:

– Om du inte tidigare försökt avbryta din mamma och styra tillbaka samtalet till dig själv tycker jag att du vid några tillfällen ska börja med den strategin. Säg ”Jag vet att du har problem med din hälsa men kan vi bara prata om mina studier en stund, jag har ångest över vad jag ska göra”.

Om hon avbryter dig eller vänder samtalet till att prata om sig själv fungerar inte den strategin, då vet du det.

– Försök summera och skriva ner tillfällen då du har försökt ta upp problemet att din mamma inte lyssnar.

– Hur svårt det är är, försök börja acceptera det och bestäm dig för att du inte ska söka hennes stöd i fortsättningen.

– Bestäm dig även för att du i fortsättningen inte ska ha samtal med din mamma om hennes problem, de får hon sköta själv.

– Nästa gång hon börjar spela offer säg ”vad tråkigt att du har problem med din hälsa. När jag ändå har dig på tråden vill jag passa på att fråga vad du tror att pappa vill ha i julklapp?”

Du kommenterar alltså kort och styr över samtalet till något annat. Om du har barn kan det vara ett neutraliserande ämne att prata om där ni eventuellt båda har ett intresse (vissa narcissistiska mammor kan visa intresse för barnbarn, andra inte).

– Åter igen, öva på att inte gå in i samtal kring din mammas bekymmer. De samtalen kommer ofta sluta med att du känner dig tom, ensam, och nedstämd.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.