Hoppa till innehåll

Varför blir min narcissistiska man/fru alltid arg på julhelgerna?

Varför blir min narcissistiska man/fru alltid arg på julhelgerna?

Om du har en partner där du ser mönster kring att hen ofta får utbrott på storhelger och förstör dem för resten av familjen är det sannolikt inte en slump.

Det är sannolikt att din partner har en underliggande, ofta omedveten känsla av stress eller ångest som yttrar sig i form av ilska som hen tar ut över dig, ofta tillsammans med meningar som  ”du skapar alltid  gräl och kaos på högtider och förstör för resten av familjen”.

…och ofta sväljer du det argumentet och känner dig dum och hemsk.

Om narcissister ofta skapar gräl runt storhelger kan det bero på att storhelger under deras uppväxt var ångestfyllda och fulla av besvikelser. Det kanske hade en förälder som drack för mycket och blev elak, de kanske hade en förälder som misshandlade familjen psykiskt eller fysiskt etc.

Om narcissisten är motiverad till insikt och hjälp kan hen med framgång jobba med att hantera storhelger bättre och själv må bättre men som jag beskrivit tidigare är motivationen till höra förändringar viktig och narcissister är sällan motiverad då hen är övertygad om att felet ligger hos dig och att du ska ändra på dig, dvs bli ännu mer till lags inställd.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.