(Svenska) Varför blir personer med borderline plötsligt rasande och hämndlystna mot sin partner? – Fall exempel

(Svenska) Varför blir personer med borderline plötsligt rasande och hämndlystna mot sin partner? – Fall exempel

Varför blir personer med borderline plötsligt rasande och hämndlystna mot sin partner? – Fall exempel

Läs en tidigare text om ilska hos personer med borderline.

Mia hade problem med sina relationer. Hon kunde hantera sin tillvaro relativt bra när hon var singel men så fort hon var tillsammans med någon hade hon pendlande humör mellan, ångest, ilska, tristess och nedstämdhet. Korta stunder kunde hon även känna sig glad, men då kände hon sig så glad och stark att hon betedde sig på sätt som hon oftast kostade henne en massa ångest eller ilska.

Hon kände ingen kontroll över sig själv när hon blev arg. Hon kunde bestämma sig att den här gången skulle hon inte tappa humöret och bete sig illa mot sin partner men hon lyckades aldrig hålla det och hennes relationer havererade alltid efter ett tag.

Nu befann hon sig i en relation med Max och hon tänkte att den här gången skulle det fungera. Max blev förälskad i Mia och ville umgås ofta med henne. Om de träffades på en fredag ville han gärna att de skulle umgås varje stund fram till måndag. Mia tyckte att det kändes ok den första helgen men sedan började hon känna sig irriterad på Max, han var för klängig. Mia sade dock ingenting utan höll god min. När hon kunde välja så kontrollerade hon sina känslor fullständigt. Hon satt och log och anpassade sig efter vad Max ville. De brukade äta på indiska restauranger ofta trots att Mia inte tyckte om indisk mat så mycket. Max visste dock inte om detta utan han trodde att hon tyckte om samma saker som han. Mia kände sig mer och mer trängd och besvärad av att umgås med Max.

Till slut, på ett uteställe när Mia hade druckit lite fick hon ett utbrott på Max. Hon kränkte honom och sade både saker som hon menade och saker som hon inte menade. Hon skrek och kastade saker på honom i över en timme. Max blev så chockad att han först försökte resonera med Mia och sedan satt han bara förstenad och tog emot alla kränkningar.

Morgonen efter var Mia kontrollerad och ville inte prata om gårdagen. Hon blev irriterad över att Max inte ville släppa det som hade varit. Hon föreslog att de skulle gå ut och äta och glömma allt. Hon bad även om ursäkt och kände sig modfälld över att hon än en gång hade tappat kontrollen över sin ilska. Hon tyckte om Max och ville egentligen vara tillsammans med honom. Hon hade skuldkänslor och ångest och hon  anpassade sig extra mycket efter Max behov för att kompensera för gårdagens kränkningar.

Efter två veckor fick Mia ett nytt utbrott och samma scenario utspelade sig igen.

Här fick du läsa om ett exempel kring hur det kan se ut när en person med borderline får raseriutbrott. Det finns naturligtvis fler faktorer som är inblandade i humör svängningarna men det här var ett exempel över hur det kan se ut.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.