Hoppa till innehåll

Varför blir plötsligt personer med borderline rasande och hämndlystna mot sin partner?

Varför blir personer med borderline plötsligt rasande och hämndlystna mot sin partner?

Läs en tidigare text om borderline.

Personer med problem av borderline karaktär pendlar ofta mellan olika känslolägen. När de känner sig glada så är de fulla av energi och sprudlar av glädje, när de är nedstämda åker de ner bottenlöst och tycker att livet är meningslöst, när de har ångest är den så intensiv att de ofta upplever att de inte står ut och när de är arga kan ilskan upplevas som skrämmande.

En anledning till att personer med borderline pendlar i sinnesstämning är att du rent biologiskt är mer känslig och att du har nära till att känna mycket och intensivt. De närmaste som t.ex. din partner kan ofta känna sig utmattad av alla snabba känslo förändringar. Oftast kan du bli extremt arg på din partner och utifrån kan ilskan verka plötslig och skrämmande. Om du börjar jobba med den kan du dock se mönster vilket kan hjälpa dig att förstå att den inte kommer från ingenstans. Ilskan är ofta en konsekvens av att du har anpassat dig för mycket efter din partners behov. Din partner har ibland inte ens förstått att du har anpassat dig och inte heller krävt det; ibland kanske du inte ens tänker på att du anpassar dig men om du analyserar ditt beteende i efterhand kommer du ofta att se att du har kört över dina behov till förmån för din partners behov. Ilskan kan sedan komma plötsligt även för dig och den kan vara så intensiv att du känner dig hatisk just då. När den till slut blåser förbi är det vanligt att du känner skuldkänslor och skam över hur du har betett dig.

Därefter kan skuldkänslorna och skammen leda dig till nya anpassnings beteenden varpå det är en tidsfråga innan ilskan aktiveras igen; och så vidmakthålls den känslomässiga berg och dal banan.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.