Varför fortsätter jag bli smickrad av narcissistens eller psykopatens komplimanger när jag vet hur elak han/hon kan vara?

Varför fortsätter jag bli smickrad av narcissistens eller psykopatens komplimanger när jag vet hur elak han/hon kan vara?

Varför fortsätter jag bli smickrad av narcissistens/psykopatens komplimanger när jag vet hur elak han/hon kan vara?

Det är svårt att stå emot narcissistens smicker. Du kanske känner dig bränd, arg och bestämd kring att inte närma dig narcissisten fler gånger, varpå du plötsligt känner att du har glömt bort ilskan för att du känner dig smickrad, sedd och smittad av narcissistens glada humör.

Anledningen till att det är svårt att stå emot narcissistens smicker handlar om att:

– Du har haft en uppväxt där det var normalt att dina föräldrar bland var otillgängliga känslomässigt och ibland tillgängliga och bekräftande.

– Pendlandet mellan himmel och helvete har en stark psykologisk effekt, du fastnar mer vid den andra personen.

– Du kanske ännu inte har börjat jobba på att skaffa dig nöjen i livet som inte har med narcissisten att göra. Effekten blir att allt är tråkigt och meningslöst och plötsligt dyker narcissisten upp med sitt goda humör och för in en frisk fläkt.

Ditt första steg till att stå emot narcissistens smicker är att t.ex. skriva ner datum då du blev smickrad, datum därefter då du blev illa behandlad osv. Du får då en överblick över den onda cirkel du befinner dig i  och att den kommer att fortsätta på samma sätt och du inte bryter den.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.