Hoppa till innehåll

Varför har jag mer social ångest när jag träffar vissa människor?

Varför har jag mer social ångest när jag träffar vissa människor?

Många kan ibland tycka att det känns jobbigt i möte med andra människor. Ofta kan det aktiveras mer obehag känslor i möte med chefer eller andra som du upplever är auktoriteter. Men om du upplever att du känner olika ångestnivå inför t.ex. fem främlinga du möter på gatan, tänk på följande:

1.  Om du har social ångest är självmedevetenhet något du behöver jobba med. Det går ut på att du är så nervös inför hur du uppfattas av andra att du ägnar all din energi åt att tänka på hur du ser ut och hur du uppför dig, vilket leder til att du inte orkar koncentrera dig på omgivningen. Försök ägna några tankar åt vad du ser hos din samtalspartner. Hur ser han/hon ut att må? Verkar det generellt handla om en kritisk person? Vilka känslor aktiveras mest hos dig när du pratar med den andra personen?

Du kommer med hjälp av den här strategin ofta märka saker som kommer att få dig att förstå att det inte är du som är fel. Människor som väcker mycket känslor av att inte duga, lägger ofta över sin egen uppfattning om de själva på andra. Du med social ångest som dammsuger känslor av att inte duga kommer att plocka upp allt vilket kortsiktigt kommer att få den andra personen att känna sig bättre.

2. Försök observera vad som händer och motstå impulser att bli mer till lags inställd mot personer som väcker mer känslor av värdelöshet. Försök gå igenom vad du vill säga och säg det så kortfattat som möjligt. Försök motstå impulser att förklara dig och bikta dig på ett omständigt sätt. Det kommer att förstäka din känsla av att vara i underläge.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.