Hoppa till innehåll

Varför har personer med borderline svårt att kontrollera sin ilska?

Varför har personer med borderline svårt att kontrollera sin ilska?

Ett vanligt problem om du har problem av borderline karaktär är att du ofta har svårt att kontrollera din ilska. Du får då och då raseri utbrott när du ofta beter dig på sätt som du sedan skäms över. Enligt schema terapi teorin  (Jeffrey Young) hamnar du i the angry child mode som handlar om att du  inte får dina behov tillgodosedda och därför kämpar för att bli hörd och sedd. Det handlar även om att du precis som små barn kan tänja gränserna genom att bli arg. 

Jag tycker att personer som jag har träffat som har problem av borderline karaktär blir arga som konsekvens av att de har blivit överkörda under flera omgångar varpå de till slut kan få ett raseriutbrott av vad som helst. Eftersom både de själva och deras omgivning ofta tittar på den situation som triggat utbrottet och oftast inte tycker att reaktionen är i proportion till problemet slutar det ofta med att du med de här problemen får skuldkänslor och går över till anpassningsbeteendet igen. När du går över till anpassningsbeteendet påbörjar du åter uppbyggnaden av ilska, men du är ofta inte medveten om det själv inte strax före nästa utbrott.

För att komma till rätta med dina raseri utbrott behöver du jobba både med att identifiera när du blir överkörd och sätta gränser i tid samt med att sätta gränser för dig själv när du tippar över och beter dig illa. Du kanske t.ex. behöver bestämma dig för att när du känner att du kommer bete dig illa, lämna situationen och säga till att ni får fortsätta diskussionen senare.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.