(Svenska) Varför kan bebisar ofta härma sina föräldrar kort efter födseln?

(Svenska) Varför kan bebisar ofta härma sina föräldrar kort efter födseln?

Varför kan bebisar ofta härma sina föräldrar kort efter födseln?

Jag har tidigare skrivit lite om spegel neuroner men jag tänkte skriva om det en runda till med tanke på att det anses vara bundet till hur det går till när du känner empati för en annan människa.

Du har säkert märkt att människor ofta börjar gäspa när de ser en annan människa gäspa. Forskare har upptäckt att när du gäspar aktiveras samma hjärnceller som när du ser en annan person gäspa. Men hela processen förutsätter att du kan räkna ut vad den andra personen är på väg att göra. Det som med andra ord händer är att du ser vad den andra personen gör, du förutser nästa beteende och du förbereder dig själv för samma handling själv.

Den ovan beskrivna processen kan vara anledningen till att bebisar ofta kan sticka ut tungan och härma sina föräldrar några timmar efter födseln.

Nästa steg i den ovan beskrivna processen är att vi inte bara kan härma andras beteenden utan även spegla deras känslotillstånd. Du kan alltså med dina spegel neuroner inte bara förutse hur någon annan kommer att bete sig utan även de känslor som är kopplade till beteendet. Du speglar alltså inte bara tillbaka utan du suger även in denn andra personens känslotillstånd. Du har säkert märkt att när når du är stressad tenderar dina barn stressade.

Hjärnforskare säger att hjärnan är ett socialt organ. Du är biologiskt utrustad för att ha relationer vilket även påverkar ditt psykiska mående positivt.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.