(Svenska) Varför kan personer med borderline inte kontrollera sin ilska trots att de anstränger sig?

(Svenska) Varför kan personer med borderline inte kontrollera sin ilska trots att de anstränger sig?

Varför kan personer med borderline inte kontrollera sin ilska trots att de anstränger sig?

Om du har borderline har du svårt att kontrollera dina känslor. En känsla som ofta är svårhanterlig är ilska.

Ofta upplever du att ilska kommer plötsligt och du tappar kontrollen över den. När den har passerat känner du ofta tomhet, sedan ångest och skuldkänslor för att du har sagt elaka saker. Ofta säger du saker som man kanske tänker men inte säger eller också säger du saker som du kanske inte ens menar men som du säger för att du har behov av att ”ge igen”

Jag tror att en anledning till att du tappar kontrollen över din ilska är att du ofta lägger mycket vikt vid att kontrollera dina känslor när du kan. Du kontrollerar dina känslor till den grad att du kör över dig själv varpå diitt psyke till slut slår bakut och du drabbas av en känslomässig orkan.

Ofta rinner bägaren över pga. något obetydligt vilket gör att varken du eller din omgivning kan förstå varför du blir så arg. Dessutom är du ofta uppvuxen i en omgivning som heller inte försöker förstå dig känslomässigt vilket gör att du känner dig skamsen och fel.

För att få kontroll över din ilska behöver du först lära dig att förstå vad du känner. Annars kommer du att fortsätta köra över dina känslor varpå bägaren fylls tills den rinner över igen och ilskeorkanen upprepas.

När du lär dig känna igen att du känner dig t.ex. ledsen eller rädd är nästa steg att ta hand om de känslorna och inte trycka ner dem eller köra över dem. Då kommer känslorna i små portioner och de blir mer hanterliga varpå du slipper ilske orkanerna och de skuldkänslor som följer med.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.