(Svenska) Varför lämnar inte den som blir misshandlad sin partner? – Fall exempel

(Svenska) Varför lämnar inte den som blir misshandlad sin partner? – Fall exempel

Varför lämnar inte den som blir misshandlad sin partner? – Fall exempel

Människor som är i destruktiva relationer har ofta svårt att bryta dem. Det är oftast kopplat till din uppväxt. Om du är uppvuxen i en miljö där du har varit tvungen att ständigt anpassa dig efter andras behov och där ingen brytt sig om dina behov är du van vid det. När du sedan är vuxen är det inte ovanligt att du väljer en partner som behandlar dig illa eftersom du är van vid det.

Det är illa nog med en partner som behandlar dig illa psykiskt men sedan finns det även exempel där du kanske blir misshandlad fysiskt och att du fortfarande inte kan avsluta relationen. Här kommer ett exempel på hur det kan se ut:

Tina träffade Johan när hon var 19 år och han var 29 år. Tina hade haft flera kortvariga relationer med män som sedan lämnade henne. Hon bodde med sin pappa som var borta hemifrån mycket och sin mamma som var bitter och drack en del. Tina hade ambivalent anknytning. Hon fick ångest lätt och var rädd för att bli lämnad, vilket hon även blev, fram till att hon träffade Johan. Han ville vara med Tina alla timmar på dygnet som han inte hade egna aktiviteter vilket kunde handla om att träffa sina egna kompisar eller träning. Han var intresserad av Tina och ville skaffa familj med henne. Tina kände att någon äntligen inte skulle lämna henne. Johan var dock svartsjuk och han hade humörsvängningar. När han blev arg kunde han helt tappa kontrollen över sig själv och slänga saker. När han till slut lugnade ner sig var han ångerfull och fick Tina att känna sig bekräftad. Då kunde han överösa henne med bekräftelse. När Tina och Johan hade varit tillsammans i ett år gick Tina ut med sitt jobb och kom hem sent. Johan väntade när hon kom hem och var rasande. Han ansåg att han hade gjort Tina en tjänst då han tillät henne att gå ut och att hon hade missbrukat hans förtroende. Han slog henne så att hon sedan hade märken i ansiktet. Nästa morgon var Johan ångerfull för att han hade slagit Tina och han gick och köpte en chokladask till henne. Tina tänkte att hon faktiskt fick skylla sig själv att hon kom hem så sent och att Johan i alla fall älskade henne mer än någon annan hade gjort, hon förlät honom. Johan fortsatte att misshandla Tina då och då. Ibland fick hon nog men hon hade inte en tanke på att lämna honom. Hon klarade inte av att arbeta heltid, hon klarade inte av att sköta allt det praktiska som att betala räkningar, hon kunde inte sätta gränser mot deras barn och hon visste att hon inte kunde vända sig till sina föräldrar. Tina kände att hon var glad att hon hade Johan som kunde ta hand om henne och att hon var tvungen att försöka göra som han ville för att han skulle få så få utbrott som möjligt.

Det här exemplet visar varför det är så svårt att lämna en partner som misshandlar dig. Alla är inte praktiskt beroende som Tina, men krafterna är så starka i sådana här relationer att detofta  räcker att vara känslomässigt beroende.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.