Varför mår jag dåligt fast jag har haft en bra uppväxt?
En del människor som mår dåligt har funderingar kring varför de mår dåligt när de har haft en bra uppväxt. Det här kan dessutom ge upphov till skuldkänslor och självkritik. Du kanske tycker att du borde må bra och anklagar dig själv för att vara svag. Du kanske dessutom vrider det till att du är otacksam mot eftersom du unnar dig lyxen att må dåligt när andra som har haft det värre kan hantera sin tillvaro.
Om du känner igen dig i ovan beskrivna situation är mitt råd följande:
– Fundera på om du har varit känslig under din uppväxt och hur det har uppfattats. Har det varit accepterat eller har du känt dig ”fel” för att du har varit känslig?
– Ofta är är människor medvetna om att något har varit fel när de har blivit kritiserade men de är inte lika medvetna när det har varit en brist på bekräftelse. Har du känt dig älskad och accepterad?
– Om du får dåligt samvete när du tänker på att dina föräldrar har fått dig att känna dig fel, tänk på att du inte är ute efter att hitta en syndabock utan bara efter att självförstå för att med hjälp av det få lättare att börja acceptera dig själv.
– Om du mår dåligt fast du inte förstår varför, försök ha empati för dig själv. Om du upplever att du är känslig, gör en lista med fördelarna med att vara känslig, t.ex. en hög grad av empati, du är antagligen bra på att scanna av andra människor, du är antagligen mer varierad känslomässigt etc.
Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se