Hoppa till innehåll

Varför straffar narcissisten dig med tystnad?

Varför straffar narcissisten dig med tystnad?

Läs mer om narcissism.

Alla narcissister använder inte tystnad som en bestraffnings metod. Narcissistens bestraffnings metoder beror på vad han/hon har lust med. Det har inget att göra hur plågad du blir av de olika bestraffnings metoderna.

Jag anser utifrån en psykologisk synvinkel att bestraffning med tystnad är att jämställa med psykisk misshandel. Om du lever med en människa som vet att du är rädd för att bli avvisad eller lämnad och ändå utsätter dig för tystnad är du enligt min mening utsatt för psykisk misshandel.

Narcissister som straffar med tystnad kan bli arga och ignorera dig för vad som helst. Det kan vara inför en helg som du har planerat ska bli mysig, inför en semester så att halva semestern blir förstörd etc. Du vet inte när din narcissist kommer att tina upp och under tiden får du du ofta på nålar. När narcissisten till sist tinar kan han/hon vara på gott humör och anklaga dig för att vara sur och förstöra stämningen. Som jag har förklarat tidigare blir du en känslomässig papperskorg och du får ta över alla de känslor som narcissisten inte vill ha.

Narcissister straffar med tystnad för att få makt över dig. Narcissisten bestämmer hur länge du ska straffas och hur intensivt. Ofta kan du behandlas som luft.

Tyvärr har du som går med på att bli behandlad som luft under en längre tid jobbiga anknytnings mönster från din uppväxt. Du kanske redan är känslig för att bli lämnad eller avvisad och då gör du allt du kan för att narcissisten ska bli på bra humör. Risken är att du låter dig förvandlas till en dörrmatta varpå narcissisten tappar respekten för dig ytterligare.

Om du känner igen dig i mönstret ovan och vill bryta det är första steget att du börjar bygga upp dig själv. (se en tidigare text om narcissism).

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.