Hoppa till innehåll

Varför tappar personer med borderline kontrollen över sin ilska enligt Schematerapin?

Varför tappar personer med borderline kontrollen över sin ilska enligt Schematerapin?

Läs mer i mina tidigare texter om borderline.

Alla människor kan bli arga. Skillnaden när en person med borderline blir arg att ilskan blir överväldigande både för den som utövar den och den som blir drabbad av den.

Personer med borderline får ofta skuldkänslor efter sin ilske utbrott. De kan känna sig skamsna, värdelösa och ofta försöker de kompensera för att de har varit dåliga genom att vara extra anpassande under en period, vilket tyvärr kan leda till att de känner sig överkörda och få ett nytt utbrott.

Enligt Schematerapin hamnar personer med borderline i tillstånd som kallas ”the angry child mode” eller det arga barnet modus när de blir arga. Med det menas att de i stunden blir det arga barn de aldrig fick vara när de var barn. Personer med borderline har oftast under sin uppväxt inte fått känna det de känner utan de har uppmanats eller tvingats till att känna, tänka och vara på ett annat sätt, ett sätt som har passat deras föräldrar. De har ofta fått trycka ner sin ilska och istället anpassa sig.

I vuxen ålder kan den uppsamlade frustrationen aktiveras i situationer när de känner sig överkörda varpå de reagerar på ett sätt som ofta inte är adekvat för den situation de befinner sig i.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Lewg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.