Hoppa till innehåll

Varningssignaler i din relation och hur du kan jobba med din relation

Varningssignaler i en relation och hur du kan jobba med din relation

När du träffar en ny partner, anstränger du dig ofta i början och är uppmärksam på din partners behov. Om du fortsätter träffa din partner, flyttar ni kanske ihop efter ett tag och eventuellt skaffar ni barn. Vad som ofta sedan händer är att du blir trött av allt som måste göras för att få vardagen att gå ihop (ta hand om barn, tvätta, städa etc.). Den tid du med andra ord spenderar med din partner består av tråkiga ordväxlingar kring vem som måste göra vad av alla vardagssaker. Om du inte tillbringar någon tid med din partner då ni gör saker som ni gjorde när ni dejtade och var uppmärksamma på varandras behov, finns det en risk att ni trillar ner i en ond cirkel där en irritation skapas, och den växer med tiden om ni inte gör något åt den. Jag tror att när du skapar mysiga ögonblick och trevliga minnen med din partner, blir konsekvensen att du har mer tålamod med de betenden hos dina partner som irriterar dig.

John Gottman har skrivit en jättebra bok om relationer (7 gyllene regler för en lycklig kärleksrelation), där han identifierar varningssignaler som tyder på att relationen går i en dålig riktning. Han skriver även vad du kan göra för att korrigera riktningen så att relationen blir bra igen.

Här är varningssignalerna han har identifierat:
1. Din partner och du startar en konversation genom att attackera varnadra med kritiska kommentarer.
2. Samtalet domineras av kritik, sarkasm, försvarsbeteenden och ignorering.

Gottman säger att den värsta faktorn av de ovan nämnda är sarkasm. Ofta när du blir bemött med kritik och sarkasm, börjar du försvara dig själv, vilket indirekt blir som att attackera din partner tillbaka, och ni är inne i en ond cirkel som ofta till slut leder till att en av er börjar ignorera den andra genom tystnad, vilket i sin tur leder till större distans mellan er.

3. Den av er som väljer att ignorera är i själva verket överväldigad av sin partners ilska. Ofta vill den tysta partnern prata, men utan de känslomässiga stormarna.
4. Även kroppen reagerar i en relation som fungerar dåligt. Pulsen kan gå upp till 100 slag per minut (76 är normalt för en man i 30 års åldern och 82 för en kvinna), ditt blodtryck går upp, din kropp pumpar ut adrenalin och gör sig redo för en fäkta eller fly respons.

Biologiskt blir män mer känslomässigt överväldigade av konflikteri relationen, vilket är anledningen till att mannen ofta undviker jobbiga ämnen.

5. Gottman har funnit att vissa par har alla dysfunktionella strategier som nämns ovan, men som ändå har en hållbar relation för att de har ett bra sätt att sluta fred efter en konflikt.
6. En annan faktor som Gottman har funnit bidrar till den onda cirkeln är att när du är i en dåligt fungerande relation så tenderar du att minnas era gemensamma minnen som negativa, eller så minns ni dem inte alls.
7. Om ni inte bryter den negativa stigen som ni har hamnat på, kommer er relation antingen att ta slut, eller så fortsätter ni leva under samma tak av praktiska orsaker.

Den goda nyheten är Gottman även ger råd till hur ni kan bryta den negativa loopen du och din partner har hamnat börja jobba på er relation så att den blir bra igen.
Jag skriver snart om strategier du och din partner kan använda er av för att jobba på er relation.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.