(Svenska) Strategier för att lyckas i dina relationer

(Svenska) Strategier för att lyckas i dina relationer

Strategier för att lyckas i dina relationer

Om du har märkt att du har destuktiva mönster när det gäller relationer, så kommer jag här att ge några förslag som kan vara hjälpsamma både för människor med ett övergivenhets schema, men även för andra som vill lära sig mer om hur jobbiga relationsmönster kan se ut.

1. Sätt dig ner och gå igenom om du kan se mönster historiskt i dina relationer. Tänk på vad som oftast attraherar dig hos en man/kvinna. En möjlighet är t.ex. att du blir attraherad till det faktum att personen du blir attraherad av är bra på att ta initiativ och ge komplimanger. Du kanske har haft andra män/kvinnor att välja mellan, men du har uppfattat dem som svaga eller tråkiga jämför med de karismatiska personer du har valt.

Det ovan nämnda var bara ett exempel, du kan sätta dig ner och gå igenom dina mönster.

2. Om du hittar mönster, försök gå igenom hur det har gått med dina relationer. Vilka drag hos din partner visade sig vara dåliga för dig? Ser du vissa mönster här?

3. Finns det någon möjlighet att ”de fördelaktiga delarna” av din partner som du såg från början gjorde att du tryckte ner andra drag som du såg, som borde ha varit varningssignaler?Var din partner t.ex. bra på att hålla sitt ord när han lovat något?, var hon/han intresse och minne för vad du hade att säga om dig själv?, hade hon/han tillräckligt med tid för dig eller hamnade du som nummer fyra på listan efter arbete, vänner, golf, träning?

4. Om du märker att det finns saker som du borde ha varit uppmärksam på, så är det väldigt viktig information som du kan använda dig av i dina nästa relation. Det här är första steget, nästa steg är att agera på vad du lärt dig när du möter nästa partner och det är lättare sagt än gjort. Så, var uppmärksam på att du kommer att få impulser att välja destruktiva beteenden igen och om du har ett övegivenhetsschema är sannolikheten stor att du känner strak dragning till desturktiva beteenden så därför är det viktigt att du är  medveten om att dte kommer att bli svårt att motstå även om det när du inte är i en situation då du känner dig attraherad tänker att du aldrig kommer att göra om samma misstag igen.

Om du har ett övergivenhetsschema, är det även viktigt att se vad du gör när du är i en sund relation. Du kanske har svårt att vara för dig själv även om din partner beter sig bra. Om så är fallet, gå igenom som du gör eller har gjort, som du mår bra av. Gör sedan mer av dessa beteenden för att på så sätt känna dig mer självständig och nöjd även när din partner inte är med.

5. Om du träffar en bra person och plötsligt börjar känna dig uttråkad, så kan det bero på att din partner är tillgänglig och snäll varpå du börjar se detaljer som du blir irriterad på. Mitt råd är att inte lämna din partner på en gång, utan försök först att analysera situationen.

Fortsättning följer…

Monica Emanell

Leg. psykolog, leg. psykoterapeut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.