(Svenska) Vid övergivenhetsångest pendlar du ofta mellan ångest-sorg-ilska

(Svenska) Vid övergivenhetsångest pendlar du ofta mellan ångest-sorg-ilska

Vid övergivenhetsångest pendlar du ofta mellan ångest-sorg-ilska

Människor med ett övergivenhets schema (dina innersta övertygelser om dig själv handlar bl.a. om att du utgår från att du kommer att bli övergiven och ensam) upplever ofta stark ångest vid verkliga separationer eller separationer som de tror kan inträffa. Ångesten tros vara så stark därför att schemat grundades på ett preverbalt stadium (innan du kunde prata) vilket gjorde att du inte inte ens kunde sätta ord på vad hur det kändes.

Vid övergivenhetsångest kastas du ofta mellan ångest, sorg och ilska. Du känner ångest inför tanken på att du kan bli lämnad och du ser konstant tendenser till att du skulle kunna bli lämnad. Det gör inte saken bättre att du ofta attraheras av människor som trycker på dina övergivenhets knappar. Du kanske dras till människor som är gifta, bor utomlands, eller av andra skäl inte vill binda sig eller prioritera dig. Ångesten kan bli så stark att du kanske tom. överväger att lämna en relation som kanske är bra för att du inte står ut med skräcken över att du kan bli lämnad.

Det kan även vara så att du tänker att du vill vara evigt singel för att du inte klarar av att vara med någon och ständigt känna dig rädd för att bli övergiven.

Om du har övergivenhetsångest känner du sannolikt även sorg. Det kan vara sorg över att ha blivit lämnad av en person som du kanske bara har känt ett kort tag och sorg som du inte ens vet varifrån den kommer.

Har du stark övergivenhetsångest känner du ofta även ilska mitt i all ångest. Det kan vara ilska över att din partner inte hör av sig när du vill, ilska över att han/hon inte är tillgänglig tillräckligt ofta etc.

Blandningen av ångest, sorg och ilska gör dig ofta även utmattad så att du om relationen tar slut i efterhand nästan kan känna dig lättad över att slippa slitas sönder av jobbiga känslor.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.