(Svenska) Vid social fobi är det vanligt att du inte har samma sociala krav på andra som på dig själv

(Svenska) Vid social fobi är det vanligt att du inte har samma sociala krav på andra som på dig själv

Vid social fobi är det vanligt att du inte har samma sociala krav på andra som på dig själv

Social fobi och social ångest går ofta hand i hand med låg självkänsla. Ingredienser som oftast ingår är höga krav på dig själv i sociala sammanhang, och ofta tycker du inte att samma hårda regler gäller för andra. Det är vanligt att du har en idé kring att du ska vara rolig och glad socialt och driva konversationer på ett smidigt sätt så att alla känner sig nöjda och glad. Trots att du ofta blir dränerad av att försöka göra bra ifrån dig blir du ofta själv kritisk efter dina möten med andra. Du ältar ofta hur dåliga vissa uttalanden var och hur du borde ha sagt istället. Ibland kanske du ältar det här hela dagen eller flera dagar och du tänker att de andra personerna säkert tycker att du gjorde bort dig och att du är tråkig eller konstig.

Mitt råd är:

– Om du har social ångest går alla dina tankar ofta till att fundera på hur du uppfattas och hur du kan korrigera dig själv. Välj ett samtal med någon annan och observera hur mycket den andra personen tar ansvar för samtalet.

– Bestäm att du under ett möte med någon ska göra ett beteende experiment och låta den andra personen ”ta hand om tysta stunder” under samtalet.

– Jobba med din tankefälla att det är ditt ansvar att det ska bli trevligt, varför ska du jobba ihjäl dig under ett samtal medan den andra personen slipper lyfta ett finger?

– Observera hur mycket du får lyssna på andra och hur mycket plats du tar själv, ofta är det ojämn balans, till din nackdel.

– Tänk att om du vill få mindre social ångest så måste du öva på att ta hand om dina behov beteendemässigt, du kan inte ”tänka” dig till mindre ångest medan du beter dig illa mot dig själv.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.