Hoppa till innehåll

Vilka beteenden är utmärkande om du innerst inne känner skam över dig själv?

Vilka beteenden är utmärkande om du innerst inne känner skam över dig själv?

Enligt Schema terapin finns det 18 scheman eller inre omedvetna övertygelser du kan ha om dig själv. De flesta människor känner igen sig i några scheman. Ett  ganska vanligt schema är ett schema som handlar om att du innerst inne känner att det är något fel på dig och att du måste dölja det för andra; du känner skam över dig själv eller delar av dig själv.

Utifrån din personlighet kommer du att försöka komma undan dina skamkänslor genom att fly från dem, kapitulera inför dem eller lägga skam på någon annan; du kommer fly, kapitulera eller fäkta vilket anses vara de tre strategier vi människor har för att skydda oss från faror.

Om du t.ex. har social fobi och flyr från dina skamkänslor så undviker du att visa vem du är; du kanske undviker att prata om dig själv och vd du tycker om eller du kanske undviker sociala sammanhang helt och hållet.

Om du kapitulerar inför din skam så beter du dig som om den vore sann och du har anledning att känna skam. Du kanske t.ex. accepterar att du är i en relation där du blir kritiserad och får höra att du är dålig och värdelös.

Om du fäktar, dvs. du överkompenserar och beter dig tvärtemot skamkänslan, du kanske är kritisk och dömande mot någon annan så att du får den andra personen att känna skam fast det är du som känner skam (narcissister lägger ofta och mycket skam på andra genom sina beteenden).

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.