(Svenska) Vilka effekter och skador får du av amfetamin?

(Svenska) Vilka effekter och skador får du av amfetamin?

Vilka effekter och skador får du av amfetamin?

Läs mer om hur du påverkas av andra droger.

Amfetamin gör att du känner dig stark och du  får ett bra självförtroende, du känner dig rastlös  och du känner ett minskat behov av mat och sömn. Du får stora, stela pupiller och du blir lätt arg.

Det är vanligt att personer som missbrukar amfetamin tar drogen i flera dygn då de inte sover eller äter.

Ibland kan personer med ätstörningar försöka kontrollera sitt sug efter mat genom att missbruka amfetamin. Det här är en kortsiktig strategi som inte kommer att hjälpa dig att gå ner i vikt på sikt eftersom du sannolikt inte kommer att kunna sluta äta när du väl slutar ta drogen. Konsekvensen kan istället bli att du får både ett matmissbruk och ett drogmissbruk att hantera.

En annan orsak till att människor ibland tar amfetamin är att de får energi att arbeta eller studera mer. Tänk dock på att den här kortsiktig lösningen leder till att du tömmer kroppen på energi vilket gör att tröttheten sedan hinner ikapp dig och att du dessutom kommer att få problem med ett beroende av amfetamin som både är dåligt för hälsan och kostsamt för plånboken. Du hamnar i ett hjälplöst till stånd där du känner att du inte har kontroll över dig själv och ditt liv.

Amfetamin ökar din puls, din andning och din hjärtverksamhet.

Skador du kan få är problem med tänder, vitamin- och mineral brist och efter ett långvarigt missbruk kan du bli förvirrad, aggressiv och få för dig att du är förföljd.

Om du tar för höga doser av amfetamin kan du dö pga. för högt blodtryck vilket kan leda till hjärtattack eller hjärnblödning.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.