Hoppa till innehåll

Vilka skillnader finns det mellan hetsätning och alkohol och/eller drogmissbruk?

Vilka skillnader finns det mellan hetsätning och alkohol och/eller drogmissbruk?

Det finns en del likheter mellan en ätstörning och alkohol och/eller drogproblem men det finns även några viktiga skillnader.

Viktiga skillnader är att du vid en ätstörning försöker undvika att äta. Du strävar ofta efter att gå ner några kilon och du och du jobbar febrilt med att komma på hur du ska uppnå ditt mål. Dina försök bromsas dock av att du ofta, ibland varje dag tappar kontrollen över ditt ätande vilket får dig att känna dig misslyckad och ständigt rädd för att gå upp i vikt. När du går i terapi för din ätstörning behöver du bl.a. jobba med att släppa på ditt behov av att ha total kontroll över det du äter.

Vid alkohol eller drogmissbruk strävar du inte efter att undvika alkoholen utan tvärtom har du svårt att i en behandling acceptera att du behöver lämna alkoholen eller drogerna helt.

En annan viktig skillnad mellan en ätstörning och alkohol och /eller drogmissbruk är att du vid en ätstörning oftast känner obehag och rädsla när du tänker på hetsätning. Du är rädd för att tappa kontrollen och du är rädd för timmarna efter de första tuggorna (som du eventuellt njuter av ibland) som innefattar en jobbig mättnad, känslor av äckel, värdelöshet och hopplöshet blandat med en oerhörd rädsla för att gå upp i vikt. Du är tvångsmässigt upptagen med att tänka på hur du ser ut och vad du ska göra för att bli smal. Du tänker ofta att du om du blir smal kommer att tycka bättre om dig själv, få bättre självförtroende, du kommer ha lust att träna, dejta på nätet etc.

Om du har alkoholproblem är du ofta inte rädd för att bli full och du brukar inte vilja sträva efter nykterhet, tvärtom förnekar du ofta länge att du överhuvudtaget har problem med spriten. (läs forskning av Christoffer Fairburn).

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.