Hoppa till innehåll

Vilka tankefällor är vanliga vid problem med ilska?

Vilka tankefällor är vanliga vid problem med ilska?

De flesta människor har tankefällor. Det är bra att du tar reda på vilka tankefällor du har så att du kan få mer kontroll över dem.

Om du har problem med ilska är det vanligt med följande tankefällor:

1. Förstoring och katastrofiering av problem t.ex. ”det här är det värsta som har hänt, jag står inte ut med att lyssna på den här människan en sekund till, allt är skit och det kommer inte att bli bättre.

2. Övergeneralisering

Du använder dig ofta av ord som alltid, aldrig, totalt, alla, ingen etc. vilket ger ditt psyke signaler om att det är kört och att du har det värst.

3. Du styr eller kräver at saker ska vara på ett enda sätt.

Den här tankefällan innefattar ord som ”måste”,  ”borde”, ”det måste vara rättvist”, ”dåliga saker ska inte få hända mig”.

4. Du sätter negativa etiketter på dig själv och andra.

Du använder dig av ord som ”den där själviska idioten, förloraren, aset” etc. De här orden förstärker din ilska.

5. Tankeläsning.

Du tolkar andras motiv på ett sätt utan att veta säkert, t.ex. ”han/hon vill sätta dit mig”, ”han/hon sade det här för att få mig tt känna mig dum”, ”de skulle inte göra så här om de var mina vänner”.

6. Skuldbeläggande.

Du skuldbelägger någon annan för allt som går dåligt te.x ”om du inte hade stressat mig skulle jag inte ha glömt mitt möte”, ” semestern blev förstörd för att du alltid är så trött”, ”huset ser hemskt ut för att du aldrig städar” etc.

Ta reda på vilka tankefällor du har så att du kan börja jobba med dem.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.