Hoppa till innehåll

Vilken hjärnhalva dominerar för mycket när du är avstängd känslomässigt?

Vilken hjärnhalva dominerar för mycket när du är avstängd känslomässigt?

Läs mer en tidigare text om vilka funktioner de olika hjärnhalvorna tar hand om.

De första två åren i ditt liv dominerar din hägra hjärnhalva. Du kommunicerar med dina anknytnings personer genom icke verbal kommunikation eftersom du inte kan prata. När du börjar prata ger sig vänster hjärnhalva också in i leken och meningen är att den ska komplettera det den högra har utvecklat.

I situationer då du inte får en fungerande trygg anknytning med dina föräldrar byggs inte färdigheterna på utan det blir luckor som så småningom i vuxen ålder kan t.ex. yttra sig i form av humörsvängningar, utåtagerande beteenden eller genom att du att inte känner mycket för något. Du kanske presterar väl och du känner en tillfredsställelse när du har åstadkommit saker men du känner inte speciellt mycket för andra människor. Du kanske även ofta känner en allmän tomhet och meningslöshet över ditt liv. Du kanske känner dig som en robot som bara avverkar dagen för att sedan ta itu med nästa dag.

Om du känner igen dig i exemplet ovan har du antagligen under din uppväxt omedvetet bestämt dig för att inte känna därför att det skapar för mycket smärta. Istället har du tränat dig själv att fungera som en robot och kanske blivit bra på det, till priset att du inte känner glädje inför framtiden eller inför möten med andra människor.

Ett första steg om du är avstängd  känslomässigt är att du börjar öva mindfulness. Gör te.x. en kropps scanning, öva att bli medveten om din andning, avsätt en stund under dagen när du dricker en dryck och beskriv smaken, lukten, känslan mot huden, ljudet, vad du ser.

Övningen ovan gör att du börjar aktivera höger hjärnhalva mer.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.