Hoppa till innehåll

Vilken hjärnhalva dominerar för mycket när du har humörsvängningar?

Vilken hjärnhalva dominerar för mycket när du har humörsvängningar?

Din hjärna består av höger och vänster hjärnhalva och meningen är att de ska samarbeta för att du ska känna dig balanserad.

Många människor har dock en jobbig uppväxt vilket påverkar din hjärna, den anpassar sitt sätt att fungera för att du ska överleva känslomässigt. Vissa människor trycker ner sina känslor för att det blir för smärtsamt att känna känslor när det ändå inte går att göra något. Hos de personerna blir vänster hjärnhalva mer dominant. Andra kan inte trycka ner sina känslor utan de blossar upp för mycket och ofta vid fel tillfälle. Det kan handla om för mycket ångest, ilska etc.  Hos de personerna dominerar höger hjärnhalva. (Läs mer i Mindsight av Daniel Siegel).

Vänster hjärnhalva är mer logisk, intellektuell och verbal. Höger hjärnhalva är känslosam och ser helhets intryck bättre.

De första åren av ditt liv är nästan bara höger hjärnhalva aktiv. Du kommunicerar vad du har för behov med hjälp av icke verbala signaler. I två års åldern aktiverar sig vänster hjärnhalva mer och mer i och med att du börjat prata.

Om du i vuxen ålder har problem med att du inte känner kontroll över dina känslor är ett första steg att börja sätta ord på vad du känner, då börjar du aktivera vänster hjärnhalva vilket på sikt kommer leda till att du intellektuellt kommer att få grepp om dina känslor, vilket på sikt även leder till att du kan börja hantera situationer som leder till att du tappar kontrollen över dina känslor.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.