Hoppa till innehåll

Narcissisten saknade bekräftelse som barn

Narcissisten saknade bekräftelse som barn

Läs mer om narcissism i mina tidigare texter.

Narcissisten är innerst inne ensam och tom. Han/hon blev som barn inte bekräftad för annat än ytliga saker. Föräldrarna struntade sannolikt i vilken personlighet deras barn hade utan de var fokuserade på att få sitt barn till att bli den person de ville ha.

Ibland kan det handla om att föräldrarna försöker förverkliga sina egna drömmar. Det kan handla om föräldrar som är fixerade vid akademisk utbildning fast de inte själv har någon. Sina egna misslyckanden skyller de ofta bort varpå de ställer krav på sitt barn som de inte ställde på sig själva. Föräldrarna använder sitt barn som ett redskap. Omedvetet vill de med hjälp av barnet upphöja sig själva. De kan ofta bekräfta barnet när det lyckas med saker som får de själva att kortsiktigt må bättre. Därpå, när barnet gör något fel eller inte presterar blir det bemött av kritik och förakt.

En del barn som blir narcissister har en onormal beundran gentemot oftast en av föräldrarna. De anser att föräldern är fläckfri medan den andra föräldern ibland kan ses som svag och förakt ingivande.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.