Hoppa till innehåll

Alla tycker att min narcissistiska mamma är så trevlig

Alla tycker att min narcissistiska mamma är så trevlig

Läs mer om narcissism i mina tidigare texter.

En del narcissistiska mammor kan vara oerhört trevliga mot andra människor. Det kan hända att dina vänner tycker att din mamma verkar snäll, harmlös eller omhändertagande. En del kvinnor kan engagera sig i främmande barn och vara hjälpsam, det kan leda till att du känner dig ännu mer otacksam och egoistisk för att du någon gång sätter gränser mot din mamma. Den här typen av förälder kommer använda sig av bekräftelsen från andra för att få dig att verka otacksam. Hon hindrar dig från att sätta gränser och ställa krav genom att ge dig skuldkänslor och känslor av att vara dålig och egoistisk.. Det kan hända du som vuxen fortfarande tillgodoser alla hennes behov för att du vill bli accepterad och älskad av henne.

Vuxna barn till narcissistiska mammor som börjar sätta gränser i vuxen ålder får räkna med att gå igenom en jobbig period då du kommer att känna dig mycket egoistisk och elak men det gäller att du står ut. En del narcissistiska mammor kan börja respektera vissa gränser för att de annars kanske förlorar något de vill ha. De kanske till varje pris vill behålla fasaden dvs. att andra ska tro att de har bra relation till sina barn, kontakt med barnbarn, eller kontakt med dig då de inte har någon annan att umgås med.

Om dina vänner tycker att din narcissistiska mamma verkar omhändertagande kan det bero på att det är lättare att bli bekräftad av främmande människor. Den narcissistiska mamman har inte lika stor lust att bekräfta sina barn därför att hon inte får bekräftelse tillbaka hela tiden.

Vissa narcissister kan ofta berätta hur empatiska de är och hur mycket de tycker om att hjälpa andra människor.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.