Hoppa till innehåll

Är din narcissistiska mamma känslomässigt behövande?

Är din narcissistiska mamma känslomässigt behövande?

Läs mer om narcissistiska mammor i mina tidigare texter.

Narcissistiska mammor kan utifrån sin läggning ha olika specialteman när det gäller narcissism.

En del mammor kan vara kalla, distanserade och ointresserade medan andra gärna vill ha en nära relation fast närheten bygger på att deras behov blir tillgodosedda av deras barn. Den här mamma känner sig berättigad att bli omhändertagen av sina barn.

Hon kan prata om sina känslor ibland även när det gäller jobbiga känslor i relation till sin man dvs. din pappa. Hon vill att du lyssnar, stöttar och ger råd. Du blir som en nära vän till din mamma och hon kan bekräfta dig för det vilket leder till att du känner dig sedd och duktig. Din mamma kan även inför sina vänner berätta att du och hon har en nära relation och att ni kan prata om allt.

Din största utmaning till att avsluta din roll som terapeut till din mamma blir ofta att du får brottas med skuldkänslor. Om du försöker säga till din mamma att du behöver få utrymme att prata om dig själv kommer du ofta att bemötas av missnöje och ogillande vilket gör att det blir lockande att falla tillbaka i samma roll. Så fort du återtar din roll som terapeut kommer din mamma att bli mer bekräftande igen.

Om du har en narcissistisk mamma som är känslomässigt behövande behöver du förbereda dig på att jobba med skuldkänslor du kommer få när du försöker ställa krav och du behöver bestämma dig för att du ska stå ut med dina skuldkänslor. Du kan bestämma dig för att göra ett beteende experiment under några månader då du ställer krav och om du känner att du inte står ut med dina skuldkänslor kan du tänka att du i värsta fall får återgår till dina gamla mönster. Det här är en bra strategi för att stå ut med att genomföra jobbiga beteenden.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.