Jag har kläder som jag drömmer om att ha när jag går ner i vikt

Jag har kläder som jag drömmer om att ha när jag går ner i vikt

Jag har kläder som jag drömmer om att ha när jag går ner i vikt

Läs mer om ätstörningar i mina tidigare texter.

Om du har problem med mat är det vanligt med att ha tankar av typen ”när jag har gått ner i vikt ska jag lägga ner mer tid på mitt utseende och min klädsel. Jag kommer att kunna ha alla fina kläder som  nu är för små,  jag kommer att kunna visa mig på gymmet i träningskläder,  jag kommer att unna mig att gå på massage och ansiktsbehandling oftare och jag kommer att börja dejta”. Det här sättet att tänka är en stor fälla om du har problem med mat.

Sannolikheten är stor att de fina kläderna i små storlekar stressar dig på ett sätt som kanske bara ökar ditt sug efter att äta. Dessutom blir du inte motiverad av att skjuta fram alla motiverande beteenden på framtiden. Om du ska göra allt roligt när du blir smal medan du nu ska straffas genom att göra tråkiga saker hjälper du inte dig själv att uppnå det du vill. Istället straffar du dig själv för att du inte kan hantera ditt sug efter mat eller godis vilket leder till att du ofta tappar lusten eller hoppet om att det någonsin kan bli bra.

En central regel om du har problem med mat är att du ska ta hand om dig själv när det inte fungerar som du vill, du ska inte straffa dig själv. Om du straffar dig själv r sannolikheten stor att du äter ännu mer.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.