Hoppa till innehåll

Narcissisten blir elakare i takt med högre grad av känslor av skam och värdelöshet

Narcissisten blir elakare i takt med högre grad av känslor av skam och värdelöshet

Läs mer om narcissism i mina tidigare texter.

Om du lever med en narcissist och inte har planer på att separera i första hand gäller det att du kan hantera hans/hennes tillstånd på ett sätt som gör livet så bra som möjligt för dig själv. En typisk fallgrop om du lever med en narcissist är att du sannolikt har en tendens att lägga skuld och skam på dig själv. Därför har du och narcissisten klickat bra i början; du bekräftar narcissisten och tar på dig alla fel och misstag och narcissisten stormtrivs med att bli bekräftad och skuldbelägga dig för alla fel och misstag.

Det här brukar dock efter ett kort tag leda till att du mår dåligt och till att du anstränger dig allt vad du orkar för att göra allt rätt så att narcissisten blir nöjd med dig.

Därför är det viktigt att du slutar lägga ner all ansträngning på att göra narcissisten nöjd, det enda dina ansträngningar kommer att leda till är att narcissisten kommer att tappa respekten helt för dig.

Du behöver se över alla situationer under t.ex. några veckor där du blir kritiserad. Försök sedan sortera i vad som är rimligt och vad som inte är rimligt. Träna därpå på att svara utförligt när narcissisten kritiserar dig t.ex. jag håller med om att jag är slarvig men du måste hjälpa till med att ta ansvar för att vi inte glömmer saker när vi ska åka bort. Vad tror du om att vi går igenom en lista tillsammans?

Dessutom behöver du under t.ex. en månad registrera när narcissisten blir arg eller irriterad. Träna dig på att se vad du tror kan dölja sig bakom attackerna mot dig. Ofta handlar det om att ni kanske är i en situation som får narcissisten att känna sig misslyckad, i underläge gentemot dig, han/hon är trött pga. för mycket arbete eller kritik från andra. Om du tränar dig på att identifiera de rätta orsakerna kommer du att bli bättre på att vifta bort narcissistens kritik. Det här är ingen strategi för att ursäkta narcissistens beteende utan enbart för att du ska kunna distansera dig från kritiken och se att den inte är riktad mot dig egentligen.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterpeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.