Hoppa till innehåll

Effekten din anknytning har på hjärnan och hur du kan bli fri och lyckligare

Den effekt din anknytning har på hjärnan och hur du kan bli fri och en lyckligare människa

Om du har en omhändertagande omgivning är det troligt att den gen som producerar kortisol receptorn i hippocampus (där minnet ligger i hjärnan) är dubbelt så aktiv än om du inte har en omhändetagande omgivning. Det här gör dig mer motståndskraftig mot stress (läs mer om detta i Rewire your brain av John Arden).
Du kommer med andra ord om du har en otrygg anknytning att ha en hjärna som ger dig låg självkänsla. Det här påverkar även dina relationer på ett negativt sätt.
Den goda nyheten är att du kan träna din hjärna så att du får en bättre självkänsla och bättre relationer. Du måste dock vara beredd på att förändring kräver träning. Försök ha samma attityd mot ”hjärnträningen” som du har inför att träna din kropp på ett gym. Du ställer in dig på att träna regelbundet, helst så att det blir en del av din livsstil.
Exempel:
Du har som mål att börja prata med med människor du inte känner och du kommer få tillfälle till det i kväll då du är bjuden på en fest som du först pga. social ångest tänkte tacka nej till.
– Gör en plan och skriv ner olika ämnen som du kan prata om med en ny person.
Gå igenom potentiella frågor som du kan ställa och även vad du kan berätta om dig själv.
– Du kan även visualisera dig själv att du pratar med någon (detta stimulerar samma neuroner i hjärnan som du använder i en social situation.
– Försök att inte skriva en hel uppsats, ditt psyke måste få chans att få grepp om det allra viktigaste annars är risken att det känns alldeles för oöverstigligt.
– Om du upplever att det ovan nämnda känns för jobbigt, tänk att du bara behöver vara på festen en timme och sedan gå hem.
– Om du är rädd för att hamna i samtal med någon utan möjlighet att fly, ha alltid en flyktplan, t.ex. att du behöver gå på toaletten.
– Observera andra när du pratar med dem. Du kommer antagligen att märka att du får mer ångest av vissa än av andra. Antagligen får du mer ångest när någon är tyst pga. att du lägger allt ansvar vad beträffar samtalsämnen på dig själv. Fundera på vad du tycker om den andra personen. Du kanske tycker att den andra personen är tråkig, arrogant etc. och att du kanske inte har lust att prata med honom/henne.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.